Assalamualaikum.
Ni menu petang semalam, memang dah rancang nak masak sup kepala ikan merah ni. Lepas je solat subuh tu hubby dah pergi kedai dekat rumah tu je beli ikan ni. Kedai makcik tu satu je yg buka awal pagi... lgpun suka beli kat situ sbb ikan dia fresh, sbb makcik tu pergi pasar borong seawal 4 pagi.
Ni memang menu peberet hubby la... suka sgt la dia mkn sup kepala ikan merah ni. Kalau anak-anak Ifa kurang pulak, cuma ambil kuahnyer saja, tp mkn dgn ikan merah goreng kunyit je la....pun sedap kalau ikan merah ni digoreng saje....goreng pun sodap.
SUP KEPALA IKAN MERAH
Sumber: Masakan Dari Ibu
Bahan-bahan:
Kepala Ikan Merah - dicuci bersih dan ketepikan dulu.
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 bungkus sup bunjut ikan ADABI
5 cawan air
Daun sup 1 tangkai - dihiris halus
Bawang goreng - untuk tabur
3 sudu minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Tumbuk halus bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan tumbuk tadi serta sup bunjut ikan.
3. Setelah agak kekuning-kuningan dan naik bau, masukkan air dan kepala ikan merah.
4. Biarkan mendidih hingga masak dan masukkan garam dan perasa.
5. Setelah ikan masak, masukkan daun sup dan biarkan mendidih sekejap, tutup api.
6. Hidangkan bersama bawang goreng.
"SELAMAT MENCUBA"
No comments:
Post a Comment