8 January 2013

Daging Gulai Kawah

Assalamualaikum.
Masak apa hari ni ye. Ifa dah lama tak beli gulai kawah kat bandar baru sg buloh. Nama gerai tu kalau tak silap Ifa Gulai Kawah kot. Daging gulai kawah tu memang sedap...biase Ifa beli gulai tu je..pastu balik masak nasik dan goreng ikan masin kembung...mmmm... memang sedap. 
Resepi ni Ifa terjumpa dalam buku masakan. Hubby Ifa kata sama mcm gulai kawah beli tu...hehehe...ye la kot. Tp yg penting memang sedap. Jom tengok resepi kat bawah.


DAGING GULAI KAWAH
Sumber diperolehi: Buku Masakan

Bahan-bahan:
1/2 kg daging - potong dadu
10 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 cm halia - dihiris
1 keping gula melaka
1 sudu jus asam jawa
500 ml santan pekat
4 sudu besar rempah kari daging
5 sudu besar minyak masak
Rempah 4 sekawan - kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pala
Garam & gula secukup rasa




Cara-caranya:
1. Tumis rempah 4 sekawan sehingga wangi.
2. Masukkan bahan-bahan yang telah dihiris.
3. Masukkan rempah kari dan kacau sehingga garing.
4. Kemudian masukkan daging dan kacau sehingga air daging hampir kering.
5. Masukkan santan, jus asam jawa dan gula melaka. Kacau sebati dan biarkan mendidih sehingga daging empuk.
6. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Biar seketika dan angkat.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...