29 January 2013

Asam Laksa

Assalamualaikum.

Hari ni nak tunjuk asam laksa pulak. Sebenarnya asam laksa ni Ifa dah buat masa hari minggu lepas, tetiba pulak tekak ni nak makan laksa buat sendiri. Kalau beli memang tak cukup sbb Ifa ni suka kalau ada kuah laksa banyak. Asam laksa ni memang simple sangat dan Ifa belajar dari mak Ifa. Jom tengok resepi mudah kat bawah ni;

ASAM LAKSA


Bahan-bahan:
2 kilo ikan kembung - dibersihkan dan direbus
10 biji bawang putih - ditumbuk
5 - 8 sudu besar cili kisar
1 inci belacan - ditumbuk
2 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Asam keping 5 - 8 keping
Garam dan perasa

Hiasan:
Cili merah
Timun
Bawang besar
Limau kasturi

Cara-cara:
1. Rebus ikan kembung dan simpan air rebusan.
2. Asingkan isi dan tulang ikan. Tumbuk isi ikan dan asingkan. - Ifa blend je.
3. Kemudian blend tulang ikan dan tapis ambil air sahaja.
4. Dalam periuk air rebusan ikan tadi, masukkan bawang, belacan yang telah ditumbuk tadi beserta dengan cili kisar. Kemudian masukkan isi ikan tumbuk dan air tulang yg telah ditapis tadi.
5. Biarkan mendidih dan masukkan bunga kantan, daun kesum dan asam keping. Masukkan garam dan perasa. Biarkan mendidih lagi.
6. Hidangkan bersama laksa yang telah direbus dan tabur hiasan diatasnya.

"SELAMAT MENCUBA"




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...