Assalamualaikum.
Semalam Ifa masak nasi minyak dgn ayam goreng rempah. Pastu masak sekali kurma ayam sebab kalau masak ayam berempah je kuah tak de pun x sedap, nnt tersedak pulak hubby Ifa mkn nasi kering je. Lagipun nasi minyak ni sedap dimakan dengan kuah kurma. Ifa dah pernah buat nasi ni di sini. Jom tengok resepi.
NASI MINYAK SIMPLE
Sumber: Masakan Dari Ibu
Bahan-bahannya:
3 cawan beras - guna beras biasa je, kalau nak guna brasmathi pun bole - Ifa guna berasmathi
3 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair/susu tepung pun boleh - Ifa guna susu cair
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
1 batang kayu manis (kecik je)
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar mentega
garam secukup rasa
1/2 kiub ayam (ni Ifa tambah)
bawang goreng - untuk tabur
Caranya:
1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan dulu.
2. Panaskan minyak sapi dan mentega dalam periuk nasi. (Masak atas dapur dulu)
3. Tumis bahan hiris, bunga lawang, cengkih dan kayu manis. Bila dah naik bau masukkan air dan susu cair.
4. Masukkan juga kiub ayam. Setelah itu masukkan beras. Alihkan periuk ke periuk elektrik pula.
5. Biarkan sehingga nasi masak.
6. Tabur bawang goreng diatas nasi minyak ni ye.
AYAM BEREMPAH
Sumber: FB
*Resepi dibawah ni utk 1 ekor ayam, tapi Ifa cuma buat 1/2 ramuan je.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong lapan
3 biji bawang besar *
1 labu bawang putih *
3000 gm halia *
300 gm lengkuas *
100 gm buah keras *
Garam secukup rasa
- bahan-bahan bertanda * dikisar
Cara-cara:
1. Perap ayam bersama dengan bahan kisar selama 2 jam.
2. Goreng hingga garing.
3. Sedia untuk dihidangkan.
*waktu perapan yang lama akan menjadikan rasa ayam lebih sedap
KURMA AYAM
Sumber: Masakan Dari Ibu
Cara-cara:
1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * hingga lumat.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga garing sedikit dan naik bau.
3. Kemudian masukkan rempah kurma adabi yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau. Masak sehingga rempah kurma naik bau dan sedikit kering.
4. Masukkan air dan kentang. Didihkan hingga kentang empuk.
Sumber: Masakan Dari Ibu
Bahan-bahan:
5 - 8 ketul ayam
2 biji kentang
1 biji bawang besar - dibelah 4
1 biji cili merah - dibelah 2
1 biji cili hijau - dibelah 2
5 biji bawang merah *
3 biji bawang putih *
1 inci halia *
1 paket rempah kurma ADABI
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan air
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar perahan air limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda * hingga lumat.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang hingga garing sedikit dan naik bau.
3. Kemudian masukkan rempah kurma adabi yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau. Masak sehingga rempah kurma naik bau dan sedikit kering.
4. Masukkan air dan kentang. Didihkan hingga kentang empuk.
5. Setelah itu baru masukkan santan dan ayam tadi. Biarkan mendidih.
6. Akhir sekali masukkan garam, gula, bawang besar, cili merah dan cili hijau. Didihkan sebentar dan tutup api.
7. Masukkan perahan air limau nipis tadi, kacau dan sedia untuk dihidangkan.
*kali ni Ifa tak guna santan ttp guna susu cair 3/4 cawan
No comments:
Post a Comment