21 January 2013

Rendang Daging Balbari

Assalamualaikum.

Ini menu hari sabtu lepas, baru nak post kat sini. Pernah dengar tak nama masakan  ni? Pelik je kan...tak pasti la kenapa namanyer mcm tu. Menu ni Ifa belajar dari Allahyarhamah ibu mertua Ifa. Kalau je ada lauk ni mesti bertambah-tambah punye la. Bagi Ifa menu ni memang sedap dan yang paling penting hubby dan semua anak-anak Ifa suka.
Jom tengok resepi kat bawah ni.

RENDANG DAGING BALBARI


Bahan-bahan:
500 gm daging - dipotong nipis
2 biji bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
8 tangkai cili kering - dikisar
2 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit asam jawa ADABI
2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Gaul daging bersama bahan-bahan yang telah ditumbuk serta cili kisar.
2. Masukkan minyak dan tumis daging yang telah digaul bersama bahan-bahan tumbuk tadi dan cili kisar.
3. Kemudian masukkan air dan masak dengan api sederhana hingga daging empuk. (Boleh tambah air jika daging belum empuk.
4. Setelah daging empuk, masukkan kicap, asam jawa, garam dan gula. Masak hingga kuah pekat.
5. Sedia untuk dihidangkan.


"Selamat Mencuba"



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...