21 January 2013

Sambal Pedas Ikan

Assalamualaikum.

Hari ni Ifa cuti masak, cuma bagi arahan kat anak bujang Ifa. Dia nak sangat masak, jadi Ifa bagi je la. Dia dah syok sgt nak masak sejak balik kampung Tok Aki nya di Ipoh masa cuti sekolah tempoh hari. Tok Aki nyer memang pandai masak jadi dia belajar dari Tok Aki nyer la. Tak pe la, ibu bagi peluang kat abang ye.

Hari ni anak bujang Ifa nak masak asam pedas ikan. Ifa banyak kali dah masak menu ni tapi kelainan kat sini anak bujang Ifa yg masak...hehehe... Tapi boleh tahan jugak ye, kira pas jugak la ye...cuma dia terlebih letak minyak je...hehehe. 

Jom tengok resepi tu.

SAMBAL PEDAS IKAN

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru - dibuang kulit dan digoreng separuh masak.
* 21 tangkai cili kering
* 5 biji bawang merah
* sedikit belacan
1 sudu kecil halba
1 sudu besar gula
1 sudu kecil asam jawa - Ifa guna ADABI
1 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk tumis

-Bahan bertanda * dikisar bersama.

Cara-caranya:
1. Tumis halba sebentar dan terus masukkan gula.
2. Masukkan bahan-bahan kisar tadi dan tumis hingga garing atau masak.
3. Masukkan asam jawa dan air. Masukkan juga ikan, bendi dan garam.
4. Setelah ikan masak masukkan daun kesum dan biarkan mendidih sebentar.
5. Tutu api dan sedia dihidangkan.

"Selamat Mencuba"




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...