24 December 2012

Puding Permata

Assalamualaikum.

Semalam terlebih rajin pulak...buat puding lagi. Ifa dah banyak kali buat puding ni sebab anak-anak suka makan berulang-ulang bukak peti ais. Makan sejuk2 memang sedap.
Tambah2 stok barang semua ada kat dapur, jadi mulalah jalankan projek buat puding ni. Puding permata ni Ifa jumpa di rossitamz myr. Terima kasih yang empunya resepi tu ye. 

Jom kita tgk resepi tu.




PUDING PERMATA
Sumber diperolehi: rossitamz myr

Bahan-bahan: (Loyang 7in x 7in)
** Bahan untuk agar-agar
300ml air
200 ml susu cair (saya guna susu segar)
125gm gula pasir
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar serbuk agar-agar

** Bahan untuk kastard
500ml air
400ml susu cair / susu segar
250gm gula pasir
10gm serbuk agar-agar
1 1/2 sudu besar tepung kastard - dibancuh dengan 3 sudu besar air


Cara-cara:
1. ** Untuk agar-agar : Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
2. Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
3. ** Untuk kastad : Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
4. Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang agar-agar tadi) dan masukkan pula agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...