Assalamualaikum.
Pagi ni sarapan cucur udang pulak. Dah lama tak buat ni, biasa Ifa buat waktu petang2. Macam biasalah ye...resepi ni drp mak Ifa sendiri. Sebenarnya mak Ifa belajar jugak dari Allahyarhamah opah Ifa jugak dulu. Sekarang ni Ifa pulak belajar dari mak. Tp cucur udang ni dah ramai org buat...kira stail je lain...rasa tetap sama kan.
Jom tengok resepi tu.
CUCUR UDANG
Sumber: Masakan Dari Ibu
Bahan-bahan:
10 ekor udang segar - buang kulit dan potong 2
3 cawan tepung gandum
2 ulas bawang merah - dihiris
1 sudu besar cili kisar
1 biji telur - Ifa tambah
3 tangkai daun kucai - dipotong 1 inci panjang - Ifa ganti daun bawang
1 sudu kecil soda bikarbonat
air biasa
garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan-bahan diatas kecuali air.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sampai boleh jemput tepung tu...mcm buat cekodok biasa jugak la. (tp Ifa cairkan sikit je)
3. Jemput adunan tadi ke dalam kuali dengan minyak yg telah dipanaskan terlebih dahulu.
3. Jemput adunan tadi ke dalam kuali dengan minyak yg telah dipanaskan terlebih dahulu.
4. Goreng hingga kekuningan dan sedia dihidangkan bersama sos.
SOS CUCUR UDANG
Bahan-bahan:
3 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 sudu kecil asam jawa ADABI
5 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 ~ 5 sudu besar gula pasir
1 1/2 cawan air
garam secukup rasa
**Campurkan kesemua bahan di dalam periuk dan didihkan hingga pekat. Kemudian tapis sos dan sedia utk dimakan bersama cucur udang.
No comments:
Post a Comment