Assalamualaikum.
Hari ni terasa nak makan steamboat sbb teringin sgt bila tgk kat fb...jadi Ifa pun pergi la carik barang2 nak buat steamboat ni. Barang-barang ni semua Ifa beli kat NSK sbb mudah nak carik dan banyak pilihan.
Ifa rebus dalam periuk biasa je sbb buat masa ni belum beli lagi periuk khas utk masak steamboat ni. Periuk steamboat tu harga pasaran dalam RM170 ~ RM200 rasanya, siap ada tempat memanggang utk daging ke, udang ke atau apa2 je yang nak dipanggang. Lepas ni boleh carik periuk tu la sebab sedap dan puas makan buat sendiri.
STEAMBOAT
Sumber: Fb Resepi Masak
Bahan-bahan Kuah Tomyam:
1 ulas bawang besar - potong 4
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 batang serai
Pes/perencah tomyam
1 biji tomato - potong 4
Daun limau purut
Garam
Cara-cara:
1. Masukkan bawang, serai dan daun limau ke dalam periuk yang berisi air dan biar hingga mendidih.
2. Masukkan pes tomyam, tomato dan garam secukup rasa. Biar seketika dan tutup api.
Bahan Sos Cicah:
3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
Sos cili
Kicap pekat manis
Sos Ikan
1 sb tepung jagung
Garam
Gula
Cara-cara:
1. Cili merahdan bawang putih dikisar.
2. Masak bahan yang dikisar tadi.
3. Tambah sos cili, kicap pekat manis dan sos ikan. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan sedikit garam dan gula.
5. Akhir sekali masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air untuk pekatkan kuah.
*Untuk penyediaan bahan-bahan steamboat, rebus bahan-bahan seperti bebola ikan, ketam, tauhu keping atau apa-apa yang anda suka ke dalam kuah tomyam yang tgh mendidih.
No comments:
Post a Comment