Assalamualaikum.
LAKSA ASAM IKAN SARDIN TIN 20 MINIT
Resepi by: Nor Sue Ella
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
**ada bahan2 mmg cepat siap
Bahan2
1 peket laksa kering d rendam 1jam dn rebus hingga empok dan toskan (MaDiHaA buat laksa sendiri.. resepi kat SINI )
secekak daun kesum
8 keping asam gelugur
garam & gula secukup rasa
air secukupnya
Sambil rebus laksa boleh lah buat kuahnya
Bahan kuah
1 tin besar sardin (ambil sosnya sekali)
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan
5 tangkai cili kering (MaDiHaA lebihkan sikit)
4 cwn air + 6 cawan lagi
Bahan sampingan
timun
bawang besar
telur rebus
hirisan cili padi
limau nipis/limau kasturi
Cara menyediakan
1. Semua bahan kuah dikisar halus. Masukan dlm periuk, lebihan sisa dlm belander di tambah dgn 6 cwn air dan curah dlm periuk.
2. Masukan daun kesum, bunga kantan, 8 keping asam gelugur, garam dn gula secukup rasa. & nenas
3. Bila dah gelegak rasa pun dah cukup sdp boleh lah tutup api. Ikut kepekatan kuah yang anda suka & bolehlah hidangkan laksa dengan bahan2 sampingan yang lain.
No comments:
Post a Comment