30 September 2015

Kari Daging

Assalamualaikum.

Hari ni Ifa masak kari daging korban yg kami dpt masa blk kg sempena hari raya aidil adha tempuh hari. Jom tgk resepi simple versi keluarga Ifa.




KARI DAGING
Sumber: Masakan Dari Ibu

Bahan-bahan:
1 kilo daging
1 paket rempah kari - Ifa guna kari daging babas
1 sudu besar serbuk cili/cili kisar
5 biji bawang merah - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
2 cawan santan pekat
3 cawan air
1 sudu kecil asam jawa ADABI
1 tangkai cili merah - dibelah 2
1 tangkai cili merah - dibelah 2
1 biji tomato - dibelah 2
3 biji kentang - dibelah 2 @ 4
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Rebus daging hingga empuk. (Ifa rebus dlm periuk preasure cooker selama 20 minit)
2. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk halus tadi hingga naik bau.
3. Masukkan rempah kari bersama serbuk cili yang telah dibancuh dgn sedikit air.
4. Setelah sedikit garing, masukkan air, santan dan daging rebus tadi (masuk sekali air rebusan daging, jgn dibuang)
5. Setelah mendidih, masukkan kentang. Apabila kentang telah empuk, masukkan cili merah, cili hijau, tomato dan juga asam jawa. Biarkan mendidih dengan api perlahan.
6. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Sedia untuk dihidangkan.

"Selamat Mencuba"




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...