Assalamualaikum.
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
Sumber: Masakan Dari Ibu
Bahan-bahan:
Ikan kembung - dibersihkan dan ditos
5 sudu besar cili kisar
3 biji bawang merah - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
1/2 sudu teh jintan manis - ditumbuk kasar
1/2 sudu teh jintan putih - ditumbuk kasar
3 kuntum bunga lawang
Sedikit belacan - ditumbuk halus
Daun kesum
1 batang bunga kantan
5 keping asam keping
5 cawan air
5 batang bendi
Sedikit minyak untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, bunga lawang dan bahan-bahan yang ditumbuk tadi.
2. Bila dah naik bau, masukkan air, ikan, daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Biarkan mendidih.
3. Masukkan bendi, garam dan gula secukup rasa. Didihkan kuah sehingga ikan masak.
4. Sedia untuk dihidangkan.
"Selamat Mencuba"
No comments:
Post a Comment