1 May 2013

Nasi Minyak dan Ayam Panggang

Assalamualaikum.



NASI MINYAK SIMPLE
Sumber: Masakan Dari Ibu 


Bahan-bahannya:
3 cawan beras - guna beras biasa je, kalau nak guna brasmathi pun bole - Ifa guna berasmathi
3 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair/susu tepung pun boleh - Ifa guna susu cair
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
1 batang kayu manis (kecik je)
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar mentega
garam secukup rasa
1/2 kiub ayam (ni Ifa tambah)
bawang goreng - untuk tabur

Caranya:
1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan dulu.
2. Panaskan minyak sapi dan mentega dalam periuk nasi. (Masak atas dapur dulu)
3. Tumis bahan hiris, bunga lawang, cengkih dan kayu manis. Bila dah naik bau masukkan air dan susu cair.
4. Masukkan juga kiub ayam. Setelah itu masukkan beras. Alihkan periuk ke periuk elektrik pula.
5. Biarkan sehingga nasi masak.
6. Tabur bawang goreng diatas nasi minyak ni ye.


AYAM PANGGANG
Sumber: Resepi Raidah


Bahan-bahan ayam:

1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran ) -lihat resepi dibawah
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning/ saffron
Aluminium foil.

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**Semasa ayam dibakar, ayam akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air didalam ayam tersebut dan barulah bakar semula selama 10 minit atau sehingga ayam sedikit garing.
**Kuah dari ayam tadi, saya campurkan dgn saffron/pewarna kuning sebelum dimasukkan ke dalam nasi.




Sebelum dipanggang.


Selepas dipanggang.

REMPAH KABSA
Bahan - bahan:
1 sudu makan bunga cengkih **
1 sudu makan lada hitam **
1 sudu makan jintan manis **
1 sudu makan jintan putih **
2 sudu makan biji ketumbar **
1 sudu makan buah pelaga **
1 sudu buah pelaga hitam (black cardamom pods) **
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh kunyit

Cara penyediaan:

1. Goreng tanpa minyak bahan2 yg bertanda ** sehingga naik bau dan angkat.
2. Kemudian kisar semua bahan sehingga hancur.
3. Simpan rempah yg telah dikisar didalam bekas yg kedap udara.

Jika tiada buah pelaga hitam, boleh gantikan dgn buah pelaga biasa. Serbuk rempah ini boleh juga digunakan pada semua masakan ala arab termasuklah ayam dan daging.

** Didalam resepi asal, halia dicampurkan sekali. Saya tidak masukkan halia sebab rempah2 diatas adalah kering dan boleh disimpan lama. Masukkan halia semasa nak msk makanan.



Resepi sos salsa ambil di sini.

Resepi kurma daging di sini.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...