PUDING PERMATA
Sumber: Rossitamz@MyR
Bahan-bahan ( Loyang 7in x 7in )
** Bahan untuk agar-agar :
300ml air
200ml susu cair (saya guna susu segar)
125gm gula pasir
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar serbuk agar-agar
** Bahan untuk kastad :
500ml air
400ml susu cair / susu segar
250gm gula pasir
10gm serbuk agar-agar
1 1/2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 3 sudu
besar air
Cara-cara:
** Untuk agar-agar : Masak air, susu dan gula pasir
hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk
agar-agar dan masak hingga mendidih.
Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila
telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
** Untuk kastad : Masak air, susu dan gula hingga
mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan
pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang
agar-agar tadi) dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan
hingga keras.
No comments:
Post a Comment