19 May 2013

Kuah Masam @ Singgang Ikan

Assalamualaikum.

Lauk kegemaran ayah Ifa sampaikan mak Ifa panaskan sampai 2 hari pun ayah suka jugak makan sebab makin lama kuah tu makin pekat dan lagi bertambah sedap. Goreng pulak ikan masin dan nasi panas2...pheww..memang bertambah-tambah nasi la.....




KUAH MASAM @ SINGGANG IKAN
Sumber: Masakan Dari Ibu


Bahan-bahan:
5 ekor ikan - dibersihkan dan ditos
5 biji bawang merah *
5 tangkai cili kering *
Belacan sebesar ibu jari *
1 batang serai - dititik/diketuk
Asam keping 5 - 7 keping
Air 3 cawan
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Tumbuk bahan-bahan bertanda * .
2. Masukkan air, bahan tumbuk, serai, asam keping dan garam. Didihkan hingga masak.
3. Sedia untuk dihidangkan.

"Selamat Mencuba"


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...