Assalamualaikum,
Kurma Daging ni dah lama Ifa buat, masa makan2 hari raya puasa tu....tapi saja nak tunjuk resepi kat sini. Resepi ni memang sedap sebab guna cara tumis darat. Apa saja masakan yang menggunakan cara tumis darat ni memang sedap la. Mintak halal pada tuanpunyer resepi ye, Ifa copy paste je ye.
Jom tengok resepi tu...
Kurma Daging ni dah lama Ifa buat, masa makan2 hari raya puasa tu....tapi saja nak tunjuk resepi kat sini. Resepi ni memang sedap sebab guna cara tumis darat. Apa saja masakan yang menggunakan cara tumis darat ni memang sedap la. Mintak halal pada tuanpunyer resepi ye, Ifa copy paste je ye.
Jom tengok resepi tu...
KURMA DAGING
Sumber diperolehi: spicesjourney
Bahan-bahan:
Daging lembu 1kg ~ saya suka ptg besar dlm 3 jari camtu
Rempah Kurma 3 sudu besar
1 sudu besar Rempah Soto Serbaguna Tok Mak ~ jika ada
*Bawang Besar 1 biji
*Bawang Merah 3 biji
*Bawang Putih 2 ulas
*Halia 1 inci
*Lada hitam 1 sudu besar ~ ditumbuk kasar
Susu ideal 1/2 tin ~ 200g
1 sudu besar Jus Limau Nipis atau Lemon
2 biji ubi kentang ~ dibelah 2
1 biji bawang besar ~ dibelah 2
Sedikit Carrot dipotong kasar
2 btg Cili hijau n Cili Merah ~ dibelah 2
Beberapa tangkai Cilipadi ~ jika suka
1 biji tomato
Air secukupnya
** Tumbuk semua bahan bertanda (*)
Cara-cara:
Rebus daging bersama rempah kurma, rempah soto serbaguna Tok Mak dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi. Setelah empuk masukkan pula ubi kentang. Bila kentang pun dah empuk, kecilkan sedikit api adan masukkan carrot, susu ideal, bawang besar dibelah, cili padi, cili hijau dan merah. Air Jangan banyak sangat, nanti kuah cair, kurengg... Bila dah mendidih dan masak masukkan jus limau atau lemon tadi. Tutup api dulu.
UNTUK TUMIS DARAT
6-8 ulas Bawang merah ~ dihiris nipis
2 ulas bawang putih ~ dihiris halus
Sedikit Kulit Kayu Manis n Bunga Lawang ~ klu suka
Sedikit daun kari
Setengah cawan Minyak Jagung + 1 sudu Minyak Sapi
Goreng bawang merah dan putih yang dihirs tadi hingga berwarna keprangan bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari. Kemudian tuang bawang dan semua yang digoreng tadi dengan minyak tu sekali ke dalam periuk kuah kurma tadi dan tutup supaya bau dia tak keluar. Siaplah sudah Kurma Daging tu. Resepi Kurma ni memang dari Mak saya sendiri. Bagi kami nilah cara masak kurma yang paling kami suka, cara tumis darat ni. Lebih wangi dan lebih berperisa. Kalau nak tau keenakannya resepi dari bonda saya ni, kenalah cuba yer.. Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment