2 May 2013

Mee Hailam

MEE HAILAM
Sumber: Masakan Dari Ibu


Bahan-bahan:
1 paket mee kuning - dibasuh dan dicelur sekejap, toskan.
10 ekor udang
1 paket fish cake - dihiris nipis dan digoreng
3 biji telur
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih - dipecah2kan saja
Kicap manis secukupnya - Ifa guna kicap manis kipas udang
Sawi - dipotong kecil2
1/2 kiub ayam - jika suka
2 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, masukkan cili kisar.
2. Masukkan air, kicap dan udang. Apabila kuah dah nak mendidih, pecahkan telur sebiji demi sebiji. Didihkan sehingga telur masak.
3. Masukkan sawi, kiun ayam dan akhir sekali masukkan fish cake yang telah digoreng tadi.
4. Hidangkan bersama mee kuning dan ditabur bawang goreng.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...