22 April 2013

Sup Ikan Merah

Assalamualaikum,

Menu hani ni sup ikan lagi... sup ikan lagi ke...hehehe. Ini makanan kegemaran hubby Ifa le...dia yg nak sangat makan ni. teringat2 katanyer sup kepala ikan...hehehe. Sup ni Ifa dah banyak kali sangat buat. Boleh tgk kat sini ye.


SUP KEPALA IKAN MERAH

Bahan-bahan:
Kepala Ikan Merah - dicuci bersih dan ketepikan dulu.

5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 bungkus sup bunjut ikan ADABI
5 cawan air
Daun sup 1 tangkai - dihiris halus
Bawang goreng - untuk tabur
3 sudu minyak untuk menumis
Garam secukup rasa


Cara-cara:
1. Tumbuk halus bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan tumbuk tadi serta sup bunjut ikan.
3. Setelah agak kekuning-kuningan dan naik bau, masukkan air dan kepala ikan merah.
4. Biarkan mendidih hingga masak dan masukkan garam dan perasa.
5. Setelah ikan masak, masukkan daun sup dan biarkan mendidih sekejap, tutup api.
6. Hidangkan bersama bawang goreng.

"SELAMAT MENCUBA"




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...