24 April 2013

Udang Sambal Tumis

Assalamualaikum.
Hari ni Ifa masak udang sambal tumis yang memang menjadi kesukaan anak-anak. Kalau masak sambal ni je mesti makan bertambah-tambah. Jom lihat resepi di bawah.



UDANG SAMBAL TUMIS
Sumber: Masakan Dari Ibu

Bahan-bahan:
** Untuk cili kisar
21 biji cili kering - dipotong, buang biji dan direndam
3 biji bawang merah
1 biji bawang besar
sedikit belacan
** blend semua bahan diatas.

1 kilo udang - dibersihkan dan dilumur dengan serbuk kunyit
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 sudu besar asam jawa - Ifa guna Adabi
1 cawan air
Garam secukup rasa
3 sudu besar gula
5 sudu besar minyak

Cara-caranya:
1. Masukkan udang yang telah dilumur dengan serbuk kunyit ke dalam kuali. Masak sehingga air udang telah kering. Angkat.
2. Tumis cili kisar tadi sehingga garing dan pecah minyak.
3. Masukkan air dan asam jawa, didihkan sebentar.
4. Masukkan garam dan gula. 
5. Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat. Didihkan sehingga kepekatan kuah yang dikehendaki.
6. Sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...