22 April 2013

Scone

Assalamualaikum,

Ifa tercarik-carik la resepi paling mudah dan cepat dimasak dan jugak cepat dimakan. Carik punye carik, terjumpa la scone ni. Mat Salih suka buat dan makan scone ni. Macam masak cekodok la pulak...tp yg ni kene bakar. Dari tulisan yang empunye blog tu kata sedap scone ni jadi Ifa rasa tak sabar2 nak mencuba jugak.

Lagi pulak, semua bahan-bahan memang dah ada...jadi mula la projek scone ni. Bila dah masak Ifa cuba la makan tanpa jem...rasa kurang manis la sikit dan terasa butter...bau pun menyelerakan je. Pastu bila dah letak jem strawberry tu...mmmmmm, memang sedap la. Rasanya dalam 5 ketul jugak la Ifa habiskan...hehehe. Ifa rasa tak rugi cuba resepi ni sebab memang sedap le...

Jom tgk resepi tu;

SCONE
Sumber: resepinanniekuzaifah
Sumber asal: Joyofbaking

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
25 grm gula
70 gm butter tanpa garam - sejuk
1 biji telur - dipukul sikit
1 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu kecil garam
100 ml cream - dalam kotak
1 biji telur dipukul sikit utk disapu atas scones

Cara-cara:
-Panas kan oven pada suhu 180'C selama 5 minit (suhu panas bergantung pada jenis oven yang anda guna )
 
-Ayak tepung dengan baking powder , gula serta garam . Kemudian masukkan semua butter sejuk yang sudah dipotong menjadi kiub kecil dan terus ramas-ramas butter dengan tepung sehingga menjadi macam serbuk roti yang berderai-derai . Buat semua ni dengan cepat supaya butter kekal sejuk .

- Dalam bekas yang sesuai satukan telur , esen vanilla dan cream . Kacau semua bahan sehingga sebati .

-Buat seperti lubang di tengah-tengah adunan tepung tadi dan masukkan  adunan telur tadi kemudian gaul rata  adunan ni dengan senduk , biar semua bahan-bahan cukup sebati  . Jangan uli terlalu lama jika adunan melekik letak sikit tepung ditangan/jari-jari . Bila doh dah jadi padat macam sebiji bola masukkan sekejap dalam peti sejuk selama 20 minit .
  
-Keluarkan doh dari peti sejuk dan terus ratakan doh guna pengelek anggaran 1 1/2 inci tebal dan boleh la guna acuan bulat atau gelas untuk terap doh ni , saya hanya tekan-tekan doh dengan jari dan terus terap guna gelas . Susun adunan tadi atas tray pembakar yang sudah disapu sedikit butter atau minyak sayur . Sapu telur atau susu pada pemukaan adunan scones ni .

-Bakar scones ni selama 15-20 minit pada suhu 180'C atau sehingga scones masak kuning keemasan , pastikan jangan terover masak nanti scones boleh jadi berderai/kering . Bila masak keluarkan dari oven dan sejukkan atas relai/tray besi . 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...