Assalamualaikum,
Dah 3 hari jugak tak post kat sini...sibuk pulak hari sabtu ngan ahad ni. Yg Ifa postkan hari ni menu tgh Jumaat lepas. Dah lama sgt teringin nak buat lasagna. Lasagna ni Ifa jumpa kat dapur Ana dr Cahaya Cinta Ku . Nampak menarik sgt...terliur tak tertahan nak mencuba.
Meh tgk resepi kat bawah.
LASAGNA
Bahan Inti Daging:
14 oz sos prego - Ifa guna 2 tin sos prego tradisional
1 tin cendawan butang - dibuang air dan dipotong dadu
400 gm daging cincang/daging kisar ramly - Ifa guna daging kisar ramly
serbuk black pepper
serbuk oregano
1 biji bawang besar - dipotong dadu
5 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 paket keju mozarella
Keju parmesan
1 sudu besar sos cili
4 sudu besar minyak masak/minyak zaitun - Ifa guna minyak zaitun jugak
Garam secukup rasa
Bahan Sos Putih:
2 sudu besar butter
Keju cheddar - Ifa guna 1 paket
250 ml susu full cream
2 sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
Cara membuat inti daging:
1. Masukkan 4 sudu besar minyak. Tumiskan bawang cincang tadi hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging kisar. Gaul sebati dan tuangkan sos prego. Gaul sebati.
3. Masukkan garam, serbuk oregano, cendawan butang dan sos cili.
4. Taburkan serbuk black pepper. Dah masak tutup api.
Cara membuat sos putih:
1. Cairkan butter dan masukkan tepung gandum, gaul sebati.
2. Masukkan susu full cream dan juga keju cheddar. Kacau sampai keju sebati.
3. Masukkan garam dan kacau hingga pekat sikit, tutup api.
*Kalau nak byk sos boleh buat 2 adunan utk sos putih ni.
Cara melapis lasagna:
1. Panaskan oven 180 darjah celcius.
2. Ambil loyang yang sesuai, susun kepingan lasagna sampai menutup bahagian bawah loyang.
3. Taburkan dgn inti daging, kemudian tuangkan sos putih hingga tutup inti daging.
4. Taburkan dengan keju mozarella dan keju parmesan.
5. Ulang semula hingga habis. Yg atas sekali mesti ada sos putih dan taburan keju mozarella serta keju parmesan. Buat 3 lapisan.
6. Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit. Guna api bawah sahaja.
14 oz sos prego - Ifa guna 2 tin sos prego tradisional
1 tin cendawan butang - dibuang air dan dipotong dadu
400 gm daging cincang/daging kisar ramly - Ifa guna daging kisar ramly
serbuk black pepper
serbuk oregano
1 biji bawang besar - dipotong dadu
5 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 paket keju mozarella
Keju parmesan
1 sudu besar sos cili
4 sudu besar minyak masak/minyak zaitun - Ifa guna minyak zaitun jugak
Garam secukup rasa
Bahan Sos Putih:
2 sudu besar butter
Keju cheddar - Ifa guna 1 paket
250 ml susu full cream
2 sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
Cara membuat inti daging:
1. Masukkan 4 sudu besar minyak. Tumiskan bawang cincang tadi hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging kisar. Gaul sebati dan tuangkan sos prego. Gaul sebati.
3. Masukkan garam, serbuk oregano, cendawan butang dan sos cili.
4. Taburkan serbuk black pepper. Dah masak tutup api.
Cara membuat sos putih:
1. Cairkan butter dan masukkan tepung gandum, gaul sebati.
2. Masukkan susu full cream dan juga keju cheddar. Kacau sampai keju sebati.
3. Masukkan garam dan kacau hingga pekat sikit, tutup api.
*Kalau nak byk sos boleh buat 2 adunan utk sos putih ni.
Cara melapis lasagna:
1. Panaskan oven 180 darjah celcius.
2. Ambil loyang yang sesuai, susun kepingan lasagna sampai menutup bahagian bawah loyang.
3. Taburkan dgn inti daging, kemudian tuangkan sos putih hingga tutup inti daging.
4. Taburkan dengan keju mozarella dan keju parmesan.
5. Ulang semula hingga habis. Yg atas sekali mesti ada sos putih dan taburan keju mozarella serta keju parmesan. Buat 3 lapisan.
6. Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit. Guna api bawah sahaja.
Mcm ni le rupanyer lepas masak...
Jemput makan.....memang sedap sgt....
No comments:
Post a Comment