27 September 2012

Daging Masak Kicap

Assalamualaikum,

Hari ni Ifa nak masak daging pulak la. Anak-anak Ifa suka makan daging terutama siabang tu la, anak sulung Ifa. Dia ratah mcm tu je...tambah2 mkn yg goreng.

Mulanya Ifa nak buat daging masak kunyit. Tp tak de kuah pulak... kang tercekik pulak hubby Ifa mkn nak buka puasa nnt. Sayur pulak goreng kering je. Jadi Ifa pun buat la daging masak kicap. 

 Ni versi mak Ifa, masa Ifa zaman kanak2 lg, mak selalu jugak masak menu ni. Tambah2 makan dgn nasi panas2...best you. Jom cuba resepi ni.





DAGING MASAK KICAP
Sumber: Masakan Dari Ibu

Bahan-bahan:
1 kilo daging - hiris nipis dan digoreng dgn kunyit dan garam
3 ulas bawang kecil - hiris
2 ulas bawang putih- hiris
1 inci halia - hiris
3 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar - hiris bulat
1~2 biji cili hijau - potong 2
1~2 biji cili merah - potong 2
1 biji tomato bulat - potong 2 atau 4
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pala
3 biji cengkih
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
1 batang kulit kayu manis
1/2 cawan kicap manis
2 cawan air
garam secukup rasa - ifa tak letak
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu besar serbuk kari - ni Ifa tambah
3 sudu besar minyak masak


Caranya:
1. Daging tadi yang telah digoreng ketepikan dulu. (tak perlu garing sgt)
2. Tumis bahan hiris, kayu manis, buah pala, cengkih dan bunga lawang hingga naik bau dan kemudian masukkan cili kisar. 
3. Kemudian masukkan serbuk kari, kacau dan bila dah naik bau terus masukkan air dan juga kicap manis. Kemudian masukkan daging tadi dan masak sehingga daging empuk dan masak sepenuhnya hingga kuah pekat sikit.
4. Kemudian masukkan air asam jawa.
5. Setelah itu masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato bulat. Kalau nak masin tambah le garam skit lg...tp kene rasa dulu ye.
6. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

"Selamat Mencuba"

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...