Assalamualaikum,
Hari ni Ifa masak simple sgt2. Cuma ikan cencaru sumbat dan sayur kobis masak kicap je. Ada sesetengah org panggil ikan ni ikan jaket. Sbb apa panggil ikan jaket ye? Mungkin sbb kulit ikan ni keras kot... jaket tu keras mcm kulit ikan ni ke???...huhuhuh...apa2 je lah.
Ifa cuma nak kongsi masak ikan cencaru sumbat ni je.....resepi dari mak Ifa. Tp kalau Ifa masak lauk ni...anak-anak mesti makan ikan saje...sambal tu diaorg buang... sabo je la. Tak pe...blum reti lg nak mkn tu.
Jom tengok resepi tu...
IKAN CENCARU SUMBAT
Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru - dibelah belakang (tp ikan ni tak belah belakang pun...lupa..hehehe)
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
5 biji cili padi
segenggam kelapa parut
sedikit belacan
sedikit garam
sedikit gula
2 sudu besar air limau nipis
Cara membuatnya:
1. Bersihkan ikan cencaru dan toskan.
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi dan belacan.
3. Kemudian tumbuk sekali kelapa parut.
4. Masukkan dalam bekas dan gaul bahan-bahan tumbuk tadi dengan garam dan perahan air limau nipis.
5. Ikan tadi dilumur garam terlebih dahulu.
6. Kemudian masukkan bahan-bahan tumbuk tadi di bahagian belakang ikan cencaru tersebut. Tutup rapat ikan cencaru tu untuk elakkan sambal terkeluar semasa menggoreng nanti.
7. Panaskan minyak dan goreng hingga masak atau pun garing.
8. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment