4 October 2012

Bihun Singapore

Assalamualaikum,

Semalam Ifa masak bihun goreng untuk makan malam. Sesekali tak makan nasi pulak. Tp bihun ni pun dah kira kenyang jugak. Selalunya Ifa masak bihun goreng pedas...letak kicap sekali, tp terjumpa pulak resepi bihun singapore ni. Tu yg rasa nak cuba tu.
Sedap jugak la, walaupun tak pedas. Tp kalau nak pedas makan dengan cili kicap...tp Ifa tak buat la... sbb Ifa tak boleh makan cili padi. Nnt angin satu badan...hehehehe...
Jom tengok resepi bihun singapore tu dari Sofinar My Resepi....





BIHUN SINGAPORE
Sumber diperolehi: Sofinar (My Resepi)

Bahan-bahan:
1 bungkus bihun - direndam dahulu
300 gm daging - dipotong kecil2 (Ifa guna udang)
3-4 keping fish cake (Ifa tambah fish ball)
sayuran campur - carrot, jagung dan kacang pis
3 sudu makan cuka
6 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam/lada putih
2 biji tomato - potong nipis jika suka (Ifa tak letak)
garam dan gula secukupnya
cili api-potong nipis + kicap sebagai sos


Cara-cara:
1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
3. masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau,  boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
4. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
6. Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Saya tak bubuh tomato sebab anak dan hb tak suka
7. Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)




Goreng Fishcake & Fishball

Tumis Bawang Putih

Masukkan udang

Masukkan sayur-sayuran....ikut suka

Kacau sebati

Dah siap.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...