Assalamualaikum.
BISKUT KELAPA MODEN
Sumber: Kak Besah@Myresepi
Bahan-bahan ( 1 tin susu 1 kg )
1 cawan mumbung gula icing (150g) (jika guna gula halus rata saja ya (130g) )
1 buku mentega (jika guna majerin=1cawan) @ 250g
2 biji kuning telur
2 cawan kelapa parut - putih saja (kalau dpt yg agak muda lg bagus)
4 cawan rata tepung ubi (400g)
2/3 cawan tepung gandum (70g)
1 sudu teh mumbung baking powder
Cara-cara
sangrai/sangai kelapa parut segar dgn api kecil hingga kering. kalau bleh jgn sampai perang sangat.asal dah kering, walaupun hanya kekuningan cukuplah. (abaikan kelapa akk ni =gelap- kes lupa matikn api..huhu..)
putar gula & butter hingga sebati. masukkan telur satu persatu, putar 10 saat.
ayak tepung2 bersama baking powder. pastu campurkan kedalam butter sedikit demi sedikit, berselang seli dgn kelapa sambil diuli hingga mnjadi satu doh yg lembut. x mengapa ia agak lembut, coz x lama nnti ia akn mengeras sedikit.
gelek doh diantara dua plastik, terap lah ikut suka.(x tau knapa, bila buat kuih ni mak mertua wajip buat bntuk anak bulan, smpena mnyambut ank bln syawal kot..)
susun atas dulang yg tlh disapu mentega.(ala..sapu dgn lebihan butter yg lkat pd pembungkus butter tu jer..) pastu ikut suka lah nk hias cmana.. bg akk & mak mertua, nilah satu2nya biskut yg x dihias. xtau knapa.. masa dia hidup dulu akk lupa nk tanya...
bakar dgn suhu +- 150c slama 30 mnit atau lebih.(hingga masak, ikut lah kebiasaan oven masing2)
No comments:
Post a Comment