Assalamualaikum.
Saja je nak cuba resepi ni sebab senang dan nampak sedap. Nak tau sedap ke tidak, Ifa bagi kat anak yang bongsu, Hakim rasa dulu sebab dia cerewet sangat pasal makan. Kalau tak suka tu ada je alasan dia... manis la, masin la... padahal baru darjah 2 tu. Hasilnyer dia memang suka siap cakap sedap sangat la ibu... siap mintak tambah lagi. Tambah makan cicah dengan coklat...memang sedap la. Terima kasih pada yang empunyer resepi ni ye.
CHURROS
Sumber: Blog Sihati Merah Jambu Zalin Zalina dan Mamasya.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar butter1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla
1biji telur
Nozzle muncung bintang
Piping bag
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-Cara:
1. Didihkan air, masukkan butter, gula dan garam. Kacau sebati dengan api yang sederhana.
2. Perlahankan api, masukkan tepung sikit² atau dengan cara mengayak supaya tepung tak berketul². Kacau sehingga rata dan tutup api.( Agak berketul sikit tapi jangan risau dah uli nanti okaylah)
3. Masukkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu. Kemudian masukkan esen vanilla dalam adunan tepung tadi, uli sebati gunakan tangan bila adunan dah sejuk sedikit.
4. Masukkan adunan dalam piping bag.
5. Buat bentuk stick atas baking paper (kalau takde boleh tabur tepung je sebab tak nak bagi melekat). Untuk first time buat ni bentuk masih tak proper lagi ni.Takpe, belajar kan.
No comments:
Post a Comment