6 March 2015

Laksa Ikan Sardin

Assalamualaikum.

Hari ini Ifa terasa mcm nk makan laksa je...tp bila teringat nak kerjakan ikan tu dengan nak rebus lagi,nak buang tulang lg..tetibe rasa mcm malas pulak...kemalasan masak dah datang la tu...huhuhu...

Bila je google sana sini carik resepi laksa paling mudah, Ifa terjumpa satu resepi laksa yang palinggg mudah dan cepat di blog Dari Dapur Madihaa. Resepi laksa ni hanya menggunakan sardin dlm tin tu je...mcm tak percaya pulak sardin tin boleh buat kuah laksa. Tp melihatkan gambar laksa tu rasa tak sabar nak mencuba. 

Hasilnyer memang sedap dan paling seronok cepat je siap...hehehe... Terima  kasih pada yang empunyer resepi ye. Ifa paste copy je dr blog tu...




LAKSA ASAM IKAN SARDIN TIN 20 MINIT
Resepi by: Nor Sue Ella
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

**ada bahan2 mmg cepat siap

Bahan2
1 peket laksa kering d rendam 1jam dn rebus hingga empok dan toskan (MaDiHaA buat laksa sendiri.. resepi kat SINI )
secekak daun kesum

2 kuntum bunga kantan
8 keping asam gelugur
garam & gula secukup rasa
air secukupnya
Sambil rebus laksa boleh lah buat kuahnya


Bahan kuah


1 tin besar sardin (ambil sosnya sekali)
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan
5 tangkai cili kering (MaDiHaA lebihkan sikit)
4 cwn air + 6 cawan lagi


Bahan sampingan
timun
bawang besar
telur rebus
hirisan cili padi
limau nipis/limau kasturi


* Ifa tambah nenas yg dipotong kecil2 utk dimasukkan di dalam kuah laksa.


Cara menyediakan
1. Semua bahan kuah dikisar halus. Masukan dlm periuk, lebihan sisa dlm belander di tambah dgn 6 cwn air dan curah dlm periuk.
2. Masukan daun kesum, bunga kantan, 8 keping asam gelugur, garam dn gula secukup rasa. & nenas
3. Bila dah gelegak rasa pun dah cukup sdp boleh lah tutup api. Ikut kepekatan kuah yang anda suka & bolehlah hidangkan laksa dengan bahan2 sampingan yang lain.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...