Assalamualaikum.
Resepi kek coklat ni Ifa belajar dari kawan sekolah Ifa masa form 6. Masa tu ada aktiviti selepas sekolah, buat dalam bilik masakan. Kek ni memang sedap tambahan guna serbuk koko van hauten. Tapi kek ni jenis kering, bukan mcm kek lembab tu ye. Jom cuba resepi ni.
KEK COKLAT
Sumber: Yani -Rakan Sekolah Ifa
Bahan-bahan:
5 biji telur
250 gm mentega
1 3/4 cawan gula halus
2 3/4 cawan tepung gandum (ayak 4x)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan serbuk koko van hauten
3 sudu besar nescafe
1 cawan air sejuk
Cara-cara:
1. Pukul telur hingga kembang dan putih.
2. Mentega, esen vanila dan gula halus dipukul hingga menjadi seakan-akan putih.
3. Campurkan bahan 1 dan 2 dan putar lagi hingga sebati.
4. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat, nescafe dan serbuk koko (4 x).
5. Campurkan semua bahan kering diatas dan kacau sebati.
6. Masukkan air suamke dalam adunan, kacau.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 170 darjah celcius.
Bahan untuk coklat cair:
1/2 cawan minyak masak (mazola)
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan susu pekat
1 sudu nescafe
2 sudu besar serbuk koko van hauten
Campurkan semua bahan diatas dan masak diatas api perlahan hingga pekat sedikit.
No comments:
Post a Comment