Assalamualaikum.
Labu air ni memang peberet Ifa...kalau sebiji tu sorang2 pun boleh habis, tambah masak tumis air je, memang licin la. Resepi mudah ni dari mak Ifa sendiri...jom tengok resepi tu...
LABU AIR TUMIS AIR
Sumber: Masakan Dari Ibu
Bahan-bahan:
1 biji labu air sederhana besar - dibuang kulit dan dipotong kecil dan direndam dalam air
2 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris
Sedikit ikan bilis
Minyak untuk menumis
2 cawan Air
Sedikit sebuk lada hitam
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Tumis bahan-bahan yang telah dihiris serta ikan bilis hingga garing sedikit.
2. Masukkan air dan tunggu hingga mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan labu air yang telah ditos.
4. Masukkan juga garam, gula dan serbuk lada hitam. Didihkan hingga labu air masak. (tapi jgn lama sbb kalau labu air lembik tak sedap)
No comments:
Post a Comment