7 May 2014

Congo Bar

Assalamualaikum.




CONGO BAR
Sumber: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan


BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram mentega
220 gram gula perang (resipi asal 280 gram)
3 biji telur gred A
315 gram tepung berserbuk penaik (self-raising flour), diayak
1/2 camca teh garam (che mat guna 1/4 saja, sebab guna mentega jenis salted)
1 camca teh esen vanilla
1 cawan coklat chip (atau ikut suka)
1 cawan flakes almond (atau ikut suka)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C. Lenser tin atau loyang kek berukuran 10 inci x 10 inci dengan mentega dan alas kertas minyak. Lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega, gula perang dan garam hingga berkrim, tak perlu sampai kembang sangat. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga sebati. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  3. Tambah esen vanilla, 1/3 bahagian coklat chip dan 1/3 bahagian flakes almond. ke dalam adunan. Gaul rata dengan spatula. Tuang ke dalam tin pembakar dan ratakan. Tabur baki coklat chip dan flakes almond atasnya. Bakar 30 minit atau hingga masak. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan untuk minum petang.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...