18 June 2014

Pizza Gebu

Assalamualaikum.
Pizza ni Ifa ambil dari blog mat gebu. Ifa cuma guna resepi untuk doh pizza saje, yg topping tu Ifa buat ikut suker. Kalau nk tengok  resepi asal boleh klik link kat bawah tu ye. 


PIZZA GEBU
Sumber: Dapur Tanpa Sempadan 


BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :
300 gram tepung gandum
6 gram yeast segera (mauripan)
10 gram gula halus
1 1/2 camca besar madu
1 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam
170 ml air suam (dan lebih sedikit jika perlu)
20 gram mentega
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN-BAHAN TOPPING :
Parutan keju mozarella secukupnya
Daging kisar yg telah dimasak
Mayonis
Sos cili atau sos tomato

BAHAN-BAHAN MEMASAK DAGING KISAR:
3 ulas bawang putih - dihiris
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil asam jawa
2 cawan air
Garam dan gula secukupnya



CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH PIZZA :- Satukan tepung gandum, yeast, gula halus, bread improver dan garam dalam mangkuk adunan, putar sebati. Tuang air sedikit demi sedikit hingga habis. Tambah mentega dan adun hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat dimangkuk adunan. Bulat2kan doh dan tutup dengan plastik cling. Biar doh naik (kurang lebih 45 minit).

UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 200C. Keluarkan doh, uli sekejap. Bahagi doh pada 2 bahagian. Tabur sedikit tepung pada meja kerja. Ambil1 bahagian doh, canai sedikit, kemudian alih ke dalam loyang bulat yang telah disapu sedikit minyak zaitun. Tekan2 doh tadi sehingga memenuhi loyang dan pastikan kelilingnya sedikit tebal. Buat kaedah sama untuk 1 bahagian lagi.

Sapu sos cili atas doh tadi. Masukkan daging kisar yg telah dimasak tadi. Picit mayonis diatas dan taburkan mozarella. Bakar selama 20 - 25 minit. 










No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...