Assalamualaikum.
Puding roti ni sedap kalau makan dengan sos kastard. Berulang-ulang Ifa makan...tambah2 letak dalam peti sejuk...mmmmm, sedap...sedap ...sedap.... Ifa jumpa resepi ni kat blog HaNa's Family. Mintak halal ye Hana... Ifa paste copy je ye resepi tu...
Puding roti ni sedap kalau makan dengan sos kastard. Berulang-ulang Ifa makan...tambah2 letak dalam peti sejuk...mmmmm, sedap...sedap ...sedap.... Ifa jumpa resepi ni kat blog HaNa's Family. Mintak halal ye Hana... Ifa paste copy je ye resepi tu...
PUDING ROTI BERKUAH KASTARD
Sumber Asal: maya_zakry (myr) & F&N (myr)
Sumber diperolehi: HaNa's Family
Bahan-bahan:
8 keping Roti
* 500 ml Susu segar
* 4 sudu besar Gula halus
* 2 sudu besar Butter- cairkan
* 2 biji Telur
* 1 sudu teh Esen vanilla
* 1 sudu besar Tepung Jagung
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon (Ifa tak letak)
2 sudu besar Kismis - (Ifa tak letak, anak tak suka)
Sos Kastad
1 tin susu cair
2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
2 s/b gula
Cara-cara:
Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
Taburkan kismis diatas adunan.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
Tuang ke atas puding roti tadi.
No comments:
Post a Comment