13 February 2014

Sambal Pedas Ikan

Assalamualaikum.

Ifa pernah masak di sini.



SAMBAL PEDAS IKAN

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru - dibuang kulit dan digoreng separuh masak.
* 21 tangkai cili kering
* 5 biji bawang merah
* sedikit belacan
1 sudu kecil halba
1 sudu besar gula
1 sudu kecil asam jawa - Ifa guna ADABI
1 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk tumis

-Bahan bertanda * dikisar bersama.

Cara-caranya:
1. Tumis halba sebentar dan terus masukkan gula.
2. Masukkan bahan-bahan kisar tadi dan tumis hingga garing atau masak.
3. Masukkan asam jawa dan air. Masukkan juga ikan, bendi dan garam.
4. Setelah ikan masak masukkan daun kesum dan biarkan mendidih sebentar.
5. Tutu api dan sedia dihidangkan.

"Selamat Mencuba"



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...