11 August 2014

Talam Suji

Assalamualaikum.




KUIH TALAM SUJI
Sumber: Sinar Kehidupanku

BAHAN2 UTK LAPISAN BAWAH

Bahan (A)

180gm tepung suji @ semolina
450gm air

Bahan (B)

220gm gula castor
2 biji telur
200ml santan (saya guna santan kotak M & S)
250ml air
pewarna kuning

Cara-caranya:-

1. Rendam bahan-bahan A selama 30 minit. rendam dalam periuk.
2. Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
3. Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
4. Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam. Kukus selama 25 minit.

BAHAN2 UTK LAPISAN ATAS

Bahan (A)

300gm gula merah
50gm gula castor
500ml air

Bahan (B)

150gm tepung gandum
3 biji telur
250ml santan (saya guna santan kotal M & S)
1/2 tsp garam

Cara-caranya:-

1. Rendam bahan-bahan A sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur dan sejukkan.
2. Satukan semua bahan-bahan B, kacau sehingga rata
3. Masukkan bahan B kedalam bahan A dan tapis.
4. Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. jangan pekat dan jangan cair sangat. Tutup api dan guna pemukul telur untuk ratakan adunan.
5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...