Assalamualaikum.
RISOLES
Sumber: Dapur MamasyaInti Kentang
Bahan-bahan inti :
5 biji ubi kentang, direbus empuk, dibuang kulit potong kotak
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1 sb serbuk kari - jadikan pes dg campurkan dg air
5 tbs daging cincang - guna 3 kpg daging burger
karot - 1/2 cawan karot potong kotak (nak mudah guna yg mix vegie punya)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak utk menumis
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan pes kari. Kacau seketika.
2. Masukkan daging dan karot. Masak sehingga air daging kering . Perasakan dengan sedikit garam.
3. Masukkan kentang. Gaul rata semua dan sehingga daging masak. tutup api.
Kulit Risoles
Sumber; Chik Mimi@qasehmu-abadi.blogspot
Untuk Kulit /Dadar Risoles- dapat 25 kpg
2 cwn Tepung gandung
3cwn ~airboleh gantikan dengan santan @ susu cair
secubit garam
sebiji telur
minyak utk mengoreng
Untuk salutan 1 biji telur breadcrumb secukupnya
caranya masukkan semua bahan ke dalam blender,blend sehingga sebati.adunan jangan terlalu cair @ pekat.panaskan nonstik pan masukkan 1 senduk adunan buat dadar sehingga nipis,ulang sehingga habis ketepikan. Ambil sehelai kulit @ dadarnya,masukkan inti gulung macam ketayap buat sehingga habis.Telur di pukul sebati,celupkan dadar yg telah siap di gulung tadi,golek ke dalam bread crumb .Panaskan minyak goreng keemasan.
No comments:
Post a Comment