22 November 2013

Risoles@Dadar Gulung Berlauk Rangup

Assalamualaikum.



RISOLES
Sumber: Dapur Mamasya


Inti Kentang 
Bahan-bahan inti : 
5 biji ubi kentang, direbus empuk, dibuang kulit potong kotak 
1 biji bawang besar, dicincang 
2 biji bawang putih, dicincang 
1 sb serbuk kari - jadikan pes dg campurkan dg air
 5 tbs daging cincang - guna 3 kpg daging burger 
karot - 1/2 cawan karot potong kotak (nak mudah guna yg mix vegie punya) 
Garam secukup rasa 
Sedikit minyak masak utk menumis 

Cara-cara: 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan pes kari. Kacau seketika. 
2. Masukkan daging dan karot. Masak sehingga air daging kering . Perasakan dengan sedikit garam. 
3. Masukkan kentang. Gaul rata semua dan sehingga daging masak. tutup api. 

Kulit Risoles 
Sumber; Chik Mimi@qasehmu-abadi.blogspot 

Untuk Kulit /Dadar Risoles- dapat 25 kpg 
2 cwn Tepung gandung 
3cwn ~airboleh gantikan dengan santan @ susu cair 
secubit garam 
sebiji telur 
minyak utk mengoreng 
Untuk salutan 1 biji telur breadcrumb secukupnya 

caranya masukkan semua bahan ke dalam blender,blend sehingga sebati.adunan jangan terlalu cair @ pekat.panaskan nonstik pan masukkan 1 senduk adunan buat dadar sehingga nipis,ulang sehingga habis ketepikan. Ambil sehelai kulit @ dadarnya,masukkan inti gulung macam ketayap buat sehingga habis.Telur di pukul sebati,celupkan dadar yg telah siap di gulung tadi,golek ke dalam bread crumb .Panaskan minyak goreng keemasan.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...