18 October 2014

Kuih Ketayap Polkadot

Assalamualaikum.






KUIH KETAYAP POLKADOT WARNA WARNI
Resepi: Kak Wan
Sumber: CT Delima
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A

1 cawan tepung gandum
2 biji telur (*akak letak 1 biji je)
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan susu cair atau santan (*guna santan)
1 sudu teh garam
pewarna hijau
1 sudu besar majerin dicairkan (*akak x letak)
sedikit minyak utk disapu pada kuali

Inti (*akak buat inti citarasa akak sendiri - hampir sama jek dgn kak Wan punya)

1/2 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah (*akak guna 1/4 cawan gula melaka yg dihancurkan, 1/4 cawan gula merah)
sedikit air (*akak x letakpun)
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung pulut/jagung (akak letak tepung jagung)


Cara-cara :

Untuk INTI: Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk DADAR : Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul. Tapis. (*akak asingkan sedikit adunan, campur sikit tepung lg biar pekat, kacau sebati dan letak masing2 dgn kaler biru dan merah. ,masukkan ke dalam piping beg dan gunting kecil muncung beg)

Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. (*kemudian akak cepat2 dot-dotkan atas adunan dengan kaler biru dan merah)

Biarkan masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. (*akak angkat dan terbalikkan bahagian polkadot ke bawah.)

Terus letakkan inti dan gulung. (Cara gulung; lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang). Ulangi sehingga adunan tadi habis.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...